Keresés ebben a blogban

2010. szeptember 10., péntek

Gondok a Házsongárdi temetőben

A Házsongárd Alapítvány – jogi személyiséggel nem rendelkező, az Erdélyi Református Egyházkerület keretén belül működő civil szervezet – évek óta műemlékvédelmi tevékenységet folytat a Házsongárdi temetőben.
Az alapítvány igazgatója, Gergely Istvánné jelezte, hogy az utóbbi időben a polgármesteri hivatal alkalmazottai akadályozzák munkájukat. Mi több megtagadják a hozzáférést a temető nyilvántartásához, ami sok esetben ellehetetleníti a restaurálási munkálatokat.

A helyzet orvoslása végett, ma találkoztunk Apostu polgármesterrel. A találkozón jelen volt Gergely Istvánné, a Házsongárd Alapítvány igazgatója, Eckstein-Kovács Péter, elnöki tanácsos, László Attila, alpolgármester és jómagam. Bemutattuk a Házsongárd Alapítvány tevékenységét, és vázoltuk a gondokat. A polgármester-legalábbis látszólag – elég nyíltan viszonyult a kérdéshez. A beszélgetés nyomán egy eléggé pragmatikus megoldás körvonalazódott, nevezetesen, hogy szükség lenne egy protokollumra a polgármesteri hivatal és a Házsongárd Alapítvány között, amely konkrétan meghatározná a felek jogait és kötelezettségeit.

Gergely Istvánné megfogalmazza javaslatait, majd ezeket beillesztjük egy jogi keretbe és letesszük Apostu asztalára. A protokollum igazán azt szolgálná, hogy a polgármesteri hivatal támogassa és elismerje a Házsongárd Alapítvány több éves tevékenységét. Eddig az alapítvány egy, kvázi megtűrt státusszal rendelkezett a temetőben…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése